Габрово и Трявна с най-модерно депо за отпадъци в Европа
Габрово и Трявна с най-модерно депо за отпадъци в Европа / Община Габрово

До момента напълно са завършени площадките за компостиране и сепариране на отпадъци. Това стана ясно по време на заседание на Надзорната комисия за мониторинг на проекта „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово”.

Ръководителят на проекта Милена Гатева представи напредъка по дейностите, като основен акцент бе поставен на строителните работи и осъществяваните информационни кампании.

Към настоящия момент на обекта са изградени: експлоатационните и контролни пътища, финализирано е изграждането на довеждащо  водоснабдяване  и  електрозахранване, приключена е грубата работа по административната сграда, гаража и работилница, завършен е напорен резервоар за нуждите, изградена е постоянната ограда на депото.

Най-големият подобект – клетката за депониране вече е изкопана, а дъното е в етап на валиране. Предстои поставянето на дренажни слоеве и изолиращ екран, чиято цел е да не пропуска преминаване на опасния инфилтрат в почвата. Инфилтратът ще бъде отвеждан към специален басейн, а оттам към пречиствателна станция. Пречистването на опасните течности, отделени от отпадъците, ще бъде с изключително високо качество и пречистената вода ще е с характеристиките на питейна.

На заседанието присъства д-р Любка Костова, представител на авторите на проекта за регионалното депо посочи, че това е най-успешният модел, наложен в Европа, а за България ще се реализира за първи път.

Във връзка с популяризирането на новата система за разделно събиране, габровци получиха заедно с данъчните си съобщения информация за особеностите на новия двукомпонентен модел за събиране на отпадъците.