Габрово е домакин на среща с църковна тематика
Габрово е домакин на среща с църковна тематика / Дарик Габрово

 

8 православни енории от България ще се съберат днес и утре в Габрово. Домакин на срещата е Културно-просветният и православен център Хлебната къща „Св. Христофор". Гостите от Варна, Русе, Стара Загора, София, Пловдив, Велико Търново и Горна Оряховица ще обсъждат и разискват различни методи за провеждането на социални и културни дейности на църковна тематика.  

Детски център „Три в едно" от град Златарица също ще гостува в Габрово през двата дни. Децата на възраст до 13 години учредяват най-младия клуб на градинарите. В тяхното училище те отглеждат своя собствена овощна градина. По думите на Надежда Савова от „Хлебната къща", повечето от тях са в неравностойно положение или от семейства, където присъства домашно насилие.

"Те ще си донесат големи казани, черпаци, собствени плодове и зеленчуци и с тях ще нагостят гостите на срещата. От хлебната къща пък ще се включат с направата на хляб", съобщи още Савова.

Група студенти от специалност „Социални дейности" на габровския ВУЗ, също ще вземе участие в дните. Очакванията на домакините са за една ползотворна среща между децата, които са обект на социалните дейности и бъдещите висшисти. За студентите това ще бъде и една неформална практика. „Социалните дейности не са нещо, което да направиш за някого, а да го направиш с него. Да накараш човек да бъде щастлив, да осмисли живота си и да създадеш едно по-толерантно общество", каза още Надежда Савова.