Габровецът Момчил Цонев оглави стипендиантския клуб „Конрад Аденауер”
Габровецът Момчил Цонев оглави стипендиантския клуб „Конрад Аденауер” / netinfo

Габровецът Момчил Цонев е новият председател на Клуба на стипендиантите на Фондация „Конрад Аденауер" в България. Фондация „Конрад Аденауер" е немска политическа фондация, близка до Християндемократическия съюз на Германия (ХДС), чийто лидер в момента е немският канцлер Ангела Меркел. Понастоящем Фондацията си сътрудничи в България с ГЕРБ, а през годините също така и със СДС и ДСБ.

Клубът обединява всички бивши и настоящи стипендианти на Фондацията, сред които има вече изтъкнати политолози, социолози, журналисти, дипломати и др.

Момчил Цонев е стипендиант на немската фондация в периода 2004-2007 г. Той е поканен тогава да стане част от стипендиантската програма като един от най-добрите студенти от Факултета по журналистика при СУ „Св. Климент Охридски". Момчил Цонев е сред учредителите на  Клуба „Конрад Аденауер" през 2008 г. Габровецът е участвал в регионални срещи на Фондация „Конрад Аденауер" в Берлин (Германия), Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина.

Момчил Цонев е по-известен в града като автор на историческата колекция „Габрово - живият град" на Обществен комитет „Васил Левски", част от която са книгите „Имало едно време в Габрово", „Габрово и габровци в старата книжнина. Т.1. Пътеписи (1662-1878 г.)" и „Снежно Габрово за деца".

През 2010 г. Момчил Цонев организира семинар на стипендианския клуб на тема „Лидерство и реформи по време на криза". По предложение на Момчил Цонев семинарът се проведе във Велико Търново и Габрово. Участниците в семинара тогава имаха среща с габровския кмет Николай Сираков, а в Габрово специално за събитието пристигна и Андреас фон Белов, тогавашен ръководител на Бюрото на Фондация „Конрад Аденауер" в София.

Габровецът е автор и на идеята за интернет страница на Клуба