съд
съд / / Thinkstock/Getty Images

Състав на Окръжен съд – Габрово потвърди присъдата на Габровски районен съд, с която мъж от Габрово бе осъден на лишаване от свобода за държане на взривно вещество, оръжие и боеприпаси.

С обжалвания пред Окръжния съд акт М.К. бе признат за виновен в това, че на 14 април 2016 г., в апартамент на улица „Д-р Тота Венкова“ в Габрово, държал 47 грама барут и 1 патрон, намиращи се в самоделно взривно устройство, изготвено от корпус на фугасна отбранителна ръчна граната „Ф-1”.

Същият държал и сигнално-газов пистолет, годен да произвежда изстрели с видоизменени боеприпаси и 4 броя самоделно снарядени сигнални патрони със сачми, калибър 9 мм, без да има за това надлежно разрешение.

За извършеното престъпление е осъден на 2 години лишаване от свобода.

Тъй като престъплението е било извършено в изпитателния срок на предходно условно осъждане на М.К., първоинстанционният съд бе привел в изпълнение наказание от още 3 месеца лишаване от свобода, което да бъде изтърпяно отделно от горепоченото.

След преценка на всички доказателства по делото, въззивният съд счете изложените от жалбоподателя и неговия защитник доводи за неоснователни и потвърди изцяло първоинстанционната присъда.

Решението на Окръжен съд – Габрово е окончателно и не подлежи на касационно обжалване или протест.