Габровец чака 10 години за настаняване в дом за възрастни с психични разстройства
Габровец чака 10 години за настаняване в дом за възрастни с психични разстройства / Дарик Габрово

Проблемът с възможността за настаняване в социални домове за възрастни с психични разстройства в последно време се изостря значително, алармират социални работници. Само преди няколко дни в Габрово институциите се изправиха пред казуса със спешното настаняване на 82 годишен самотен мъж с доказано психично заболяване,  подпалил къщата си в Пъртевци.

Оказа се, че единственият изход, макар и временен, е приемането му в психиатрична болница. Недостигът на места в специализираните домове, а и тенденцията за тяхното редуциране и намаляване на капацитета, поставя пред социалните служби  изключително трудни въпроси за разрешаване. За да намерят място на човек с подобно заболяване и индикации за настаняване, социалните работници прозвъняват всички домове в страната /на брой 13/, търсейки свободно място. Списъкът с чакащите обаче навсякъде е дълъг и се чака най-малко 5 години.

 Например, габровец  е вписан за настаняване от 2001 година, въпреки че е бил определен като спешен случай, съседите му продължават да пишат подписки, а роднините често посещават социалната служба с оплаквания.

Целта постепенно част от домовете да се заменят с  центрове за настаняване от семеен тип и защитени жилища за сега изглежда трудно постижима. За да се осъществи, е нужно повечето от пациентите да бъдат върнати при близките си, други да подлежат на социална интеграция /трудно осъществимо, ако човекът не е излизал от социалното заведение повече от 10 години/ и малка част да останат в домовете. Социалните правят опити да се свържат с роднини на лицата, настанени в заведенията, но обикновено дори не им отварят входните врати - близките вече са забравили за съществуването на тези хора, нямат възможност да се грижат за тях или въобще не искат.