Аз съм Българка
Аз съм Българка / Радослав Първанов
По повод  Националния празник на България 3 март,  Община Дряново отправи специална покана на  габровския фотограф Радослав Първанов, да представи фото проекта си „Аз съм Българка“ в града на Колю Фичето. Официалното откриване на изложбата е на 1 март от 18:00 часа, като тя е позиционирана в емблематичната Икономова къща. 

Гостуването на изложбата има предистория. Малко преди проектът с 35 забележителни с историята и природните си дадености българки места да бъде приключен, по  лична молба на кмета инж. Мирослав Семов, Дряново стана част от него. Красивата Кристина Кисекова, облечена с типична за региона носия със сокай, беше заснета  на най-забележителните места в Дряново: мостът на Колю Фичето, Икономовата къща и  часовниковата кула.

Така дряновката стана едно от двадесетте момичета, които представиха 27 сюжета от България. Освен Кристина, за откриване на изложбата идват и други участнички от различни краища, облечени с носиите от фотографската сесия.

Особено интересна е сесията на дряновското момиче. Тя се осъществява дни преди Коледа през 2016 година при температура  от минус 7 градуса. Снимките продължават почти 6 часа. Сериозно изпитание за фотографа и модела. Устните на Кристина, както и ръцете са сини и се налага допълнителна обработка на снимките, за да се коригира това. Независимо че момичето е само по сукман, от снимките се вижда, че очите и греят.

Самата тя разказа, че преживяването е било уникално, а  мръзненето си е заслужавало. Комплимент за дряновци е фактът, че изложбата гостува непосредствено след представянето си в Народното събрание, Царския дворец в Балчик и Копривщица.

Интересът от страна на  жителите и гостите на града е голям, а изложбата ще остане 10 дни. Особено впечатлени са учениците от клуб „Родолюбие“ при СОУ „Максим Райкович“, които споделиха, че изложбата е един истински урок по история,география и етнография. Гостуването на фото проекта „Аз съм Българка“ – един нетрадиционен и изключително  стойностен начин да се отбележи Националния празник.