Фирмите подават информация за използваните летливи органични съединения
Фирмите подават информация за използваните летливи органични съединения / netinfo

До края на месеца е срокът, в който фирмите трябва да подадат информация за използваните летливи органични съединения за 2008 г. в Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново. Изискването е във връзка с обновяването на информационна система с база данни към Наредбата за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в атмосферния въздух в резултат на употреба на разтворители в определени инсталации.

Контролират се фирми по 20 дейности сред които са лакиране на проводници, химическо чистене, почистване на детайли, производство на препарати за покритие, лакове, мастила и лепила.

РИОСВ е изпратила писма до 36 фирми с искане за информация за количеството и вида на използвания разтворител от определени инсталации, стопанисвани от съответните фирми. До момента 29 от тях са подали попълнени необходимите приложения. Събраните данни ще бъдат обработени и обобщени от екоекспертите и до 30 юни ще бъдат изпратени в Изпълнителна агенция по околна среда и води в София., която поддържа базата данни.