Финансирането  не е основният проблем в здравеопазването
Финансирането не е основният проблем в здравеопазването / netinfo

"В България няма система за оценка на резултатите и качеството на услугите в сферата на здравеопазването. Опитваме се да правим еквилибристики, а НЗОК налага някакви стандарти, алгоритми за изпълнение на клиничните пътеки, което всъщност не е нейна работа. Това трябва да се прави от министерство на здравеопазването," каза в Габрово председателят на социалната комисия д-р Хасан Адемов.

Той, заедно с зам.-здравния министър Матей Матеев и депутати, участва в дискусия по проблемите на здравеопазването в Габровска област. Проблемите в здравеопазването не са свързани само с парите, а преди всичко с начина на тяхното изразходване. От 2000 г. до сега средствата в тази сфера са се увеличили 2 пъти, но дори да продължи тенденцията пак няма да има добри резултати при тази структура, е мнението на  д-р Адемов. Според него цялостната политика в здравеопазването трябва да се провежда от държавата, а здравната каса е нужно да се ограничи в разпределението на своя бюджет.

По време на работната среща зам.-министър Матеев съобщи, че предстои изготвянето на регистър на лекарите по медицински специалности. По този начин ще може да се планира необходимостта от вид и брой специалисти по региони.