Филм, превърнал се в легенда, показва войната и невидимите връзки на приятелството
Филм, превърнал се в легенда, показва войната и невидимите връзки на приятелството / netinfo

Един от най-известните, класически руски филми - „Белоруската гара“, ще видим днес, 24 юли, във втория ден от ретроспективната кинопанорама „90 години „Мосфилм”. Прожекцията започва в 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Филмът е заснет през 1971 г. от режисьора Андрей Смирнов, известен и като актьор от „Бялото слънце на пустинята“, а сценарист е  Вадим Трунин. Актьорите Алексей Глазирин, Евгений Леонов, Анатоли Папанов и Всеволод Сафонов, заедно с  Нина Ургант, играят четирима ветерани от Втората световна война, прекъснали връзката помежду си в мирно време. 26 години след войната те се събират на погребението на петия си приятел от окопите. Моментално ги връхлитат спомени и събития, които отново изживяват заедно.

В кинолентата няма настъпващи танкове, ревящи месершмити, взривове на гранати и снаряди и все пак това е филм за войната, за човека във войната, разказан доста по-добре от други подобни филми. „Белоруската гара“ бе сред най-популярните руски заглавия на 70-те години. Главно заради песента в него „Десятый наш десантный батальон”, написана от Булат Окуджава. Може да се каже, че тя е нещо като предшественик на модерните саундтраци, надминаващи по известност филмите, в които звучат.

Кинопанорамата се организира от Община Габрово със съдействието на Руски културно-информационен център – София. Събитието се провежда в зала „Възраждане” и ще приключи в събота, 26 юли. Цената на билета е 2 лева. Програмата на филмите може да видите тук.

Работно време на касата на зала „Възраждане”:

23 - 25 юли         от 17.00 до 18.00 часа

26 юли                 от 10.00 до 11.00 часа

Филм, превърнал се в легенда, показва войната и невидимите връзки на приятелството
netinfo