Фамилия Явашеви - история на известните габровци от този род
Фамилия Явашеви - история на известните габровци от този род / DarikNews.bg

"Фамилия Явашеви" е книгата, която през 2013 г. пусна на пазара издателство "ЕКС-ПРЕС". В нея е описана историята на известната габровска фамилия, като е представено и родословно дърво от 1785 г.

"Академик, индустриалец, актьор, художник, инженер - всеки с достойнство носи фамилията Явашев.  Целта на това издание не е да се правят анализи на живота и делата на всеки от тях", пише в предговора доц. д-р Стефан Арменски, който е съставител на книгата.

Във "Фамилия Явашеви" е събрана голяма част от публикуваното досега за този род. От над 700-те публикации за художника Христо Явашев - Кристо, са подбрани, тези които най-добре характеризират творчеството му.

"Фамилия Явашеви"  история на известните габровци от този род
netinfo

Книгата започва с живота на Анание Иванов Явашов, както е била известна фамилията в периода преди Освобождението. Проследена е историята на Владимир, бащата на Анани, Христо и Стефан Явашеви. Разбира се е отделено достатъчно място и за съдбата на тримата братя.

"Фамилия Явашеви"  история на известните габровци от този род
netinfo

В книгата, посветена на фамилията, е показан богат материал от снимки - черно-бели и цветни, както и копия на важни за семейството документи.