Европейският парламент одобри A.L.E.C.O. - първата българска програма на ЕС
Европейският парламент одобри A.L.E.C.O. - първата българска програма на ЕС / Андрей Новаков

След положителната оценка на Европейската комисия (ЕК) и Комисията по бюджети на Европейския парламент одобри предложената от евродепутата Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП програма за млади предприемачи A.L.E.C.O.

С категорично мнозинство комисията потвърди положителната оценка на ЕК за инициативата, която се очаква да предоставя стипендии и средства за пътуване на до 200 предприемачи от цяла Европа. Това е първото изцяло българско предложение за програма на Европейския съюз (ЕС), което бива одобрено и финансирано.

Чрез новия инструмент ще се предоставя финансова, консултантска и логистична подкрепа на млади предприемачи от страните членки на ЕС, за да намерят подходящи компании в САЩ, Израел, Канада, Сингапур, Япония, Китай и Южна Корея, в които да трупат опит до 6 месеца.

Актуализираният към момента бюджет на програмата е 750 000 евро, като до пускането й остава гласуване в пленарна зала, което се очаква да се случи през ноември. Очаква се кандидатстването по програмата да започне в първата половина на 2017 година.