Технически университет Габрово
Технически университет Габрово / DarikNews.bg
Учители и ученици от Габрово участваха в Европейска нощ на учените. Целта на тази инициатива е да вдъхнови младите хора за реализация в областта на науката и иновациите.

Програмата, подготвена в Технически университет – Габрово включи обиколка на лаборатории, презентации на най-новите технологични постижения в областта на инженерите науки, беседи с учени, демонстрации и експерименти на живо.

Учениците от 7 „а“  и „б“ класове на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев"; 10, 11 и 12 клас на СУ „Отец Паисий“ и 11 клас на ПТГ „Д-р Н. Василиади“ за няколко часа се потопиха в света на науката и научните изследвания.

Европейска нощ на учените
Европейска нощ на учените, снимка: Община Габрово

Бяха демонстрирани системи, следящи за охраната и контрола в училищата, домовете и работните места, както и принципите на работа. Силно впечатлени от роботите, малките посетители  разбраха  как могат да се управляват симулационните макети на системите за автоматизация.

Презентациите на различни автоматизирани системи и роботизирани машини силно заинтересуваха всички участници в нощта на учените.След дългата обиколка, включваща показването на фотоволтаичните панели, намиращи се на покрива на Технически университет – Габрово, електролизатори, водородна горивна клетка, демонстрации на задвижване и управление на електромобили, различни видове LED лампи, гостите се отправиха към библиотеката на Университета, за да могат да участват в различни демонстрации.

Габрово
Европейска нощ на учените, снимка: Община Габрово

Управляваха робот със смартфон. Видяха различни светлинни ефекти, получавани от разработения от учените на университета демонстрационен модел за интерактивно светодиодно фоново осветление.

Габрово
Европейска нощ на учените, снимка: Община Габрово