/ EK
Мария Габриел, еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, беше на работно посещение в Габрово, където се срещна  с кмета на града Таня Христова, с ректора на Технически университет - Габрово Илия Железаров,  с представители на регионалния иновационен център „Амбициозно Габрово“.

Тя разгледа технологичния парк към Техническия университет, който включва 18 лаборатории, изградени по проекти за центрове за компетентност и върхови постижения в сферата на квантовите технологии, цифровизацията  и енергоспестяващите системи и технологии.

При нас има един водещ принцип и това са върховите постижения, каза Мария Габриел на дискусията в библиотеката на Техническия университет, в която участваха ректорът Илия Железаров и кметът Таня Христова.

По думите ѝ по повод проектите по програмата "Еразъм плюс", когато си добър,  можеш да участваш в толкова проекти,  колкото си спечелил и имаш потенциал да реализираш. Еврокомисарят посочи, че България е активна по програмата "Еразъм", един от най-активните участници е, но би ѝ се искало страната да е активна в новостите.  България е активна по проектите по "Еразъм", по проектите сътрудничеството и за висшето образование, но не забравяйте, че в новата програма "Еразъм плюс" 18 на сто от бюджета е за професионално образование и обучение. Не съм сигурна, че се познава добре програмата "Еразъм плюс" в началното образование например, да не говорим, че добро познаване на програмата трябва да има и в обучението за възрастни, каза тя. Новите технологии се развиват изключително бързо и голяма част от сега работещите кадри ще имат нужда от преобучаване, посочи още еврокомисарят.

В дискусията на тема „Европейските фондове в подкрепа на образованието, научните изследвания, иновациите, културата и младежките инициативи“ участваха  представители на академичната общност, студенти, преподаватели, местни иновативни компании и културни институции.

Мария Габриел  разгледа  Музея на хумора и сатирата, където директорът Маргарита Доровска представи идеята за създаване на филиал „Център за съвременно изкуство „Кристо и Жан-Клод“ към музея.
БТА