Еврокомисар Самецки: Община Габрово усвоява чудесно средствата от ЕС
Еврокомисар Самецки: Община Габрово усвоява чудесно средствата от ЕС / Дарик Габрово

Община Габрово се е справила чудесно с усвояването на средства от Европейския съюз, каза днес Комисарят по Регионална политика на Европейската комисия Павел Самецки. В делегацията бяха включени и Жан-Мари Сейлър - Директор на главна дирекция за регионална политика, Карстен Расмусен - заместник-ръководител на звено в главната дирекция, Денис Абът - говорител по регионална политика и Малгожата Потоцка - асистент на комисаря. Присъстваха и  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, както ипредставители на правителството. В Ритуалната зала на Общината той се срещна с Областния управител Мариян Костадинов, кмета на града Томислав Дончев, кмета на Севлиево Йордан Стойков и зам.-кмета на Дряново Красимир Андреев.

„Целта на посещението ни в Габрово е да чуем вашите проблеми относно усвояването на средства от европейските фондове, както и да чуем предложенията ви за решаването им", каза Самецки. Той отбеляза, че областа е много успешна и че има много постижения. Според него главната цел на финансирането с европейски средства е да се помогне да бъдат решени проблемите на общините. Еврокомисарят подчерта, че трябва да се инвестира в младите хора, тъй като те са бъдещето. Според него малките и средни предприятия са ядрото в европейската икономика и много важна задача е властта да им дава възможност за развитие. „Може да разчитате на нашата подкрепа за проекти и програми", каза още Комисарят по Регионална политика.

Кметът на Габрово Томислав Дончев запозна присъстващите с проектите, по които в момента работи Общината. Те са 13 по различни оперативни програми, а общата им стойност е 13, 5 млн. лева. Кмемтът на Севлиево Йордан Стойков отбеляза, че Общината през последните години е реализирала три големи проеккта с европейски средства, чиято обща стойност е близо 17 млн. евро. Зам.-кметът на Дряново Красимир Андреев подчерта насочеността на общината към проекти, свързани с предоставянето на социални услуги.

След срещата в Общината делегацията посети фирми в региона, изпълнили проекти по ОП „Конкурентноспособност", както и ПМГ „Акад. Иван Гюзелев". Гимназията е едно от трите

Учебни заведения, ремонтирани по европейски проект за около 5 милиона лева. Еврокомисарят останна доволен от изпълнението на проекта и участва в за кратко във волейболната тренировка на отбора на ПМГ, в която се включи и министър Плевнелиев.