Еньовден е
Еньовден е / Етнографски музей на открито Етър
Еньовден е голям летен празник, чието народно честване отразява връзката му с деня на лятното слънцестоене – един от най-важните астрономически преломи в годишното време. В основата на празника стои култът към слънцето. Според народните вярвания от този ден то захожда към зима.

Със слънчевия култ се свързват редица празнични обреди – посреща се изгрева и се гадае по сянката на човека за здраве и живот през годината.

Хората вярват, че преди да изгрее слънцето се изкъпва в реките и езерата за това и те се къпят в тях за здраве и целебна сила. Същото лечебно действие има и сутрешната роса, затова човек може да се отъркаля в нея, за да е здрав през годината.
 

Еньовден е
Еньовден е



Според традицията, в нощта срещу Еньовден силата на билките е най-голяма, затова хората ги берат преди да изгрее слънцето. Еньовчето е най-важната билка на празника.

Еньовският венец се прави голям, колкото да може да мине човек през него. Увива се на зелена черничева, ябълкова или крушова пръчка и всичко се завързва с червен конец. Билките на празничния венец трябва да са седемдесет и седем и половина, колкото според народната вяра са болестите, които ходят по земята, като половинката е за т.нар. „незнайна болест”. Вярва се, че ако човек мине през Еньовски венец нито една от тях няма да го застигне.
 

Еньовден
Еньовден е



Еньовските китки са малки  цветни букетчета, чиито брой отговаря на броя на членовете в семейството. Вечерта преди празника китките се „наричат” и се поставят под стряхата на къщата. По свежестта на букета сутринта се гадае колко здрав ще е човек през годината. 
 

Еньовден е
Еньовден е

 

На 24 юни Емил Елмазов представя храната Розова зора и напитката Еньова омая

„Еньовден - празник на слънцето, билките и водата” в ЕМО „Етър”
 

Еньовден е
Еньовден е


24 юни
09:00 – 12:00 ч. Включете се в конкурса за „Еньовски венец” и „Момина китка и венче”
10:00 – 18:00 ч. Базар на билкови продукти
11:00 – 16:00 ч. Плетене на венци, боядисване с естествени багрила
11:00 – 14:00 ч. Музикална и танцова програма

25 юни
10:00 – 18:00 ч. Базар на билкови продукти
11:00 – 16:00 ч. Представяне на занаята „копаничарство”