Еньовден е
Еньовден е / Етнографски музей на открито Етър
Еньовден е голям летен празник, чието народно честване отразява връзката му с деня на лятното слънцестоене – един от най-важните астрономически преломи в годишното време. В основата на празника стои култът към слънцето. Според народните вярвания от този ден то захожда към зима.

Със слънчевия култ се свързват редица празнични обреди – посреща се изгрева и се гадае по сянката на човека за здраве и живот през годината.

Хората вярват, че преди да изгрее слънцето се изкъпва в реките и езерата за това и те се къпят в тях за здраве и целебна сила. Същото лечебно действие има и сутрешната роса, затова човек може да се отъркаля в нея, за да е здрав през годината.
 

Еньовден е
Еньовден еСпоред традицията, в нощта срещу Еньовден силата на билките е най-голяма, затова хората ги берат преди да изгрее слънцето. Еньовчето е най-важната билка на празника.

Еньовският венец се прави голям, колкото да може да мине човек през него. Увива се на зелена черничева, ябълкова или крушова пръчка и всичко се завързва с червен конец. Билките на празничния венец трябва да са седемдесет и седем и половина, колкото според народната вяра са болестите, които ходят по земята, като половинката е за т.нар. „незнайна болест”. Вярва се, че ако човек мине през Еньовски венец нито една от тях няма да го застигне.
 

Еньовден
Еньовден еЕньовските китки са малки  цветни букетчета, чиито брой отговаря на броя на членовете в семейството. Вечерта преди празника китките се „наричат” и се поставят под стряхата на къщата. По свежестта на букета сутринта се гадае колко здрав ще е човек през годината. 
 

Еньовден е
Еньовден е

 

На 24 юни Емил Елмазов представя храната Розова зора и напитката Еньова омая

„Еньовден - празник на слънцето, билките и водата” в ЕМО „Етър”
 

Еньовден е
Еньовден е


24 юни
09:00 – 12:00 ч. Включете се в конкурса за „Еньовски венец” и „Момина китка и венче”
10:00 – 18:00 ч. Базар на билкови продукти
11:00 – 16:00 ч. Плетене на венци, боядисване с естествени багрила
11:00 – 14:00 ч. Музикална и танцова програма

25 юни
10:00 – 18:00 ч. Базар на билкови продукти
11:00 – 16:00 ч. Представяне на занаята „копаничарство”