Емануил Йорданов: Ще връщаме в парламента всички лобистки закони
Емануил Йорданов: Ще връщаме в парламента всички лобистки закони / netinfo

Категоричната си подкрепа за кандидата за кмет на Габрово от Синята коалиция Виктор Спасов, листата с кандидат общински съветници и нейния водач Добромир Валачев изрази днес в Габрово лидерът на СДС Мартин Димитров. Той, заедно с кандидата за вицепрезидент, издигнат от Съюз на десните сили Емануил Йорданов е на политически рейд в региона.

"Габрово е едно от местата, където обединението стана лесно и съм убеден, че ще даде много добри резултати", прогнозира Димитров. По неговите думи габровци не си дават сметка, че откакто ГЕРБ управляват Общината решенията не се вземат в града, а от Бойко Борисов в София. "Другите хора са му аватари - бледи сенки, кукли на конци. Ако ГЕРБ спечели няма да имате кмет, а кметски наместник на Бойко Борисов. Това е унизително положение за всеки един град. Голямата разлика между нас и ГЕРБ е, че вярваме в децентрализацията. Ние даваме на Виктор Спасов и на Добромир Валачев правомощия да вземат решения", подчерта Димитров.

Според него една от големите лъжи на управлявщите е, че кметът трябва да е от ГЕРБ, за да работи добре с правителството. В подкрепа на тезата си Димитров посочи няколко града в страната като Видин, Сливен и Ямбол - затънали в дългове.

Емануил Йорданов Ще връщаме в парламента всички лобистки закони
netinfo

Кандидатът за вицепрезидент, Емануил Йорданов обърна внимание на натиска, който се оказва върху хората в страната, само и само да не подкрепят кандидатите на опозицията. Той коментира и президентската кампания. "Месеци преди изборите се обявяват победителите, дори преди да са им ясни имената. Избират им се основни опоненти, които са изключително удобни за тях, за да могат да дебатират на базата на общата неосведоменост за президентските правомощия. Говорят се неща, които нямат нищо общо с истината", каза Йорданов и добави, че кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ Плевнелиев - Попова нито веднъж не са посмели да застанат срещу тях, в нито една предизборна дискусия.

"Има две важни правомощия на президента, за които никой от останалите кандидати не говори в тази кампания. Първото е контрола върху законодателството - президентът има право да връща закони на народното събрание за ново обсъждане, както и да внася предложения в конституционния съд за обявяване на противоконституционни на определени норми в приетите вече закони. Тези правомощия позволяват на президента при една ефективна политика да доближи България до това, което ние наричаме правова държава. В момента ние не сме правова държава, защото управляващите не са чели нито законодателството, нито конституцията и действат така, както им дойде наум. За тях всяко едно нарушение на закона е съвсем нормално и допустимо", каза Йорданов.

Той обеща, че ако бъдат избрани с Румен Христов - кандидат за президент, ще връщат на парламента всички закони, които са лобистки, създават предпоставки за корупция, нарушават правата на гражданите или бизнесклимата. Емануил Йорданов прогнозира, че след парламентарните избори, които са след около 1,5 г., в новия парламент ще има 5-6 и повече парламентарни групи и тогава вероятно ще се премине към така нар. парламентарна въртележка - президентът трябва да връчи мандат на трета партия. "При третото връчване той сам избира на кого да връчи манадат. Представете си, ако президент е Росен Плевнелиев. На кого връчва манадат - на този, на когото му каже Бойко Борисов. И правим тройна и четворна коалиция, дирижирана от Борисов. Всичко това носи огромни рискове", коментира Йорданов

В заключение Мартин Димитров определи ГЕРБ като социална и медийна пирамида. "Те нямат нужда от програма. Нямат нужда от послания. Социална и медийна пирамида - няма значение, че няма съдържание. Единственият начин това да бъде разплетено е смелост. Страхът трябва да бъде оставен и хората да гласуват", завърши Димитров.