Елин Андреев е шеф на РИОСВ Велико Търново
Елин Андреев е шеф на РИОСВ Велико Търново / Народно събрание

Бивш депутат от ДПС е новият шеф на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново, към която попада и Габрово. За директор на поста е избран Елин Елинов Андреев. Това стана още преди Нова година, на 27 декември той е провел среща с екипа на структурата.

Повече от половин година след освобождаването на всички директори на дирекции в страната, от министерството проведоха  конкурс. За поста във великотърновската инспекция се бориха трима кандидати - Елена Григорова, Илка Къркорова и Елин Андреев, като първите две дами са заемали поста. След втория етап и тримата имаха равен брой точки - по 4,6.

Елена Григорова е последният директор, уволнен от настоящото правителство, заедно с колегите си в останалите 15 инспекции в страната. Илка Къркорова бе шеф на мястото именно на Григорова, но при предишната рокада, проведена по време на Тройна коалиция през 2008 г.

Елин Елинов Андреев бе депутат от ДПС от Смолянския избирателен район в предишния Парламент. Андреев е роден през 1967 г. в с. Давидково и по професия е преподавател. Преди да стане депутат е бил председател на Общинския съвет в Девин. Едно от изискванията към качествата на кандидатите за длъжността директор на РИОСВ, публикувани от министерството, беше минимум 3 години на ръководна длъжност и/или 7 години опит в дейности по изготвяне на анализи, управление, мониторинг и контрол в областта на околната среда.