Снимка:
Снимка: / „Един безумен ден“

С постановката на Народен театър „Иван Вазов“ - „Един безумен ден“, от Пиер дьо Бомарше ще бъде закрито 11-то издание на Международния фестивал на комедийния спектакъл. Представлението започва в 19.00 часа на 17 май, петък, на сцената на Габровския театър.

Режисьорът Михаил Петров, който е и един от водещите артисти от трупата на Народния театър, ще поведе актьори и зрители в шеметен, театрален карнавал по  Бомарше и то точно един ден преди Карнавала в Габрово. Уникален спектакъл, в който си дават щастлива среща театър, музика, песен, танц, балет, живопис. Една красива авантюра, празнична еуфория за душата и сетивата на зрителите.

Снимка:
„Един безумен ден“

Михаил Петров е познат на габровската публика като режисьор на няколко спектакъла от репертоара на ДТ „Рачо Стоянов“. Сценичната версия на „Един безумен ден“ е негова в партньорство с Анна Петрова – позната на публиката с драматургичната си работа по постановката на Габровския театър „За Първото българско царство: Отшелника“ в тандем с режисьора Петринел Гочев. Сценографията и костюмите са дело на Елена Иванова, също работила по много постановки на ДТ „Рачо Стоянов“. Хореографията е от Мариана Крънчева, музика - Любомир Денев, фотограф - Божидар Марков и Любомир Сергеев, музикален педагог Евгени Господинов, дворцов оркестър - Жорж Паликарски,  Слав Бистрев, Николай Казаков, Ивайло Флоров.

Снимка:
„Един безумен ден“

В представленито участват актьорите: Васил Драганов, Владислава Николова, Вяра Табакова, Гергана Змийчарова – позната с ролите си от постановките на Габровския театър „Ромео и Жулиета“ и „Жана д’Арк“, Джулия Бочева, Димитър Живков, Ева Данаилова, Павел Иванов, Параскева Джукелова, Пламен Димов, Стелиан Радев, Стоян Пепеланов, Христо Терзиев, Христо Чешмеджиев, Цветомира Даскалова.

Бомарше определя жанрово пиесата си като комедия, но тя, без съмнение, е и политическа сатира. Не случайно е забранена задълго. Братът на Луи ХV гледа представлението и едва не получава удар. Спират спектакъла, а Бомарше за кой ли път влиза в затвора. Започват масови всенародни вълнения. Смята се, че тази пиеса провокира избухването на Великата френска революция, което доста сериозно е отразено в сценичната адаптация на Михаил Петров. Представлението не е подходящо за лица под 12 години.

Снимка:
„Един безумен ден“

Веднага след края на постановката ще се даде още една възможност на публиката да даде своя глас и да определи кои ще са носителите на двете награди. А те са в две категории: „най-смешен спектакъл“ и „най-смешен актьор/актриса“. За целта ще има поставена урна в централното фоайе на театъра, която е на разположение на зрителите от началото на фестивала.

След кратка пауза за гласуване и отчитане на вота на зрителите, ще започне официалната церемония по закриването на фестивала и награждаването. Очаква се на церемонията да присъства министърът на културата Боил Банов.

Снимка:
„Един безумен ден“