Двойно се увеличават съдовете за смет в Габрово
Двойно се увеличават съдовете за смет в Габрово / netinfo

Близо два пъти ще се увеличи броят на бетоновите, метални и дървени кошчета за смет, поставени в терените за обществено ползване на Габрово, съобщават от Общината. Засега в града се ползват 160 кошчета за смет с вместимост 30 или 40 литра. Според новия Договор за сметосъбиране, който е в сила от началото на 2009 година, фирма Благоустрояване трябва да закупи, постави и обслужва още 150 нови бетонови кошчета с вместимост 40 литра. Поставянето на кошчетата трябва да се извърши до тази пролет.

Увеличават се разходите за текуща подмяна на съдовете за смет, поради няколкократно увеличения ръст на цените на някои видове съдове.

Нов момент в Договора за сметосъбиране и сметоизвозване за периода 2009-2013 година е задължението на фирма Благоустрояване да събира едрогабаритните и неспецифични отпадъци около контейнерите за смет, които се появяват инцидентно или при масови акции на населението и общинска администрация за почистване на сгради, междублокови и улични пространства, както и след масови общоградски прояви и при природни бедствия – бури, силни ветрове и други екстремни ситуации. Фирмата има ангажимент да почиства и отпадъците, които се появяват сезонно от различните домакинства и еднофамилни жилища – като градинските отпадъци /треви, храсти, шума/ или сгурията - пепел, оставена в близост до съдовете за смет през зимните месеци.

Това не отменя задължението на домакинствата и фирмите, да организират транспортирането и предаването на строителни и други неспецифични отпадъци на депото за твърди битови отпадъци в землището на с. Гръблевци. В това отношение Общинският инспекторат ще продължава да следи и налага санкции на нарушителите както за изхвърляне на площадките за битови отпадъци, така и на нерегламентирани сметища. По отношение на последното контролът ще бъде увеличен и ще бъдат използвани нови средства и начини на работа.