Двамата побратими
Двамата побратими / netinfo
Летописът „Двамата побратими“вече излезе от печат. След четиригодишни изследвания и творческа работа авторите акад. Димитър Витанов и Ибрахим Рашидов издадоха книжката с легендата за Мехмед Гаази Баба, Хаджи Вълко и Ряховското Текке.

Наред с това в книгата са публикувани научни свидетелства, доказващи, че двамата побратими са били реални. На страниците на книжката са отпечатани текстове на архивни документи, предоставени от проф. д-р Ертугрул Мехметгил и ст. с. Невил Конук от Истанбулския университет. Изнесени са и интересни факти от проучването на Свещения хълм от проф. д-р Атанас Милчев от Софийския университет. Направени са препратки към личности и събития от световната история.

Летописът разказва още за странните явления и нещастия, сполетявали всеки, който дръзнел да отсече дърво от гората на Ряховското Текке. Те са свързани освен с проклятието на Гаази Баба, но и с проклятията на фараона Тутанкамон, на мексиканския бог Кукулкан и на Чингис хан. Описаните събития в книгата са изключителни и според авторите те нямат еквивалент на Балканите, и затова са уникални.

Летописът „Двамата побратими“ е издаден в тираж 5000 броя и е спонсориран от ФК „Узунов“. Още преди да бъде отпечатан са заявени близо 300 бройки от севлиевските преселници в побратимения ни турски град Малкара и от преподаватели от Истанбулския университет. Заради големия интерес двамата автори са договорили книжката да бъде продавана и в местните книжарници, както и във фото „Узунов“. Екземпляри от нея ще бъдат продавани и на помените на светците, които традиционно се правят на Теккето край Ряховците в края на този месец. Книжката не е насочена към определен кръг читатели и възрастови групи. Тя е предназначена за всички любознателни хора без ограничения на пол, възраст, етническа и религиозна принадлежност.