/ iStock/Getty Images
Допълнително възнаграждение от 40 лева на ден ще получават медиците, които са подкрепили с работа в отделенията местните болници. Кметът на Габрово Таня Христова е решила всички служители на общината, работещи в сектора на здравеопазването, които са се отзовали на призива да подкрепят габровските болници, да получават допълнителното дневно възнаграждение. Това съобщи Десислава Сутева от общината.

Тъй като посещенията в детските ясли и градини, както и присъствените учебни занятия, са преустановени, това позволява на работещите в училищните здравни кабинети да помогнат на колегите си в болниците, за да облекчат голямата им натовареност в условията на пандемия, обясниха от общината. Заради усложнената епидемична обстановка в региона лечебните заведения в Габрово се нуждаят от дежурства на медицински специалисти в болничните отделения.

През последните дни, с писма до кмета, областната болница "Д-р Тота Венкова" и Специализираната болница за белодробни болести в града се обърнаха с апел към тях да бъдат пренасочени медицински специалисти, болногледачи и друг помощен персонал.

Двете болници мотивират нуждите си от персонал с броя на заболели служители в лечебните заведения и необходимостта от оптимизиране на работния процес.
БТА