Договорът за сътрудничество между Севлиево и Валашке мезиричи бе предподписан
Договорът за сътрудничество между Севлиево и Валашке мезиричи бе предподписан / netinfo

Договорът за сътрудничество между Севлиево и Валашке Мезиричи беше преподписан от кметовете Йордан Стойков и Иржи Частичка снощи. С подписите си двамата градоначалници обединиха намеренията си за съвместна работа през 2008 г., включващи обмен на културни делегации. Част от конкретните договорености са участие на фолклорен състав от Севлиево в празниците на Валашке Мезиричи, участие на естрадно-духов оркестър от Чехия за Дните на Севлиево, както и размяна на детски или младежки формации на футболни отбори.

„Преподписването на договора е логично продължение на сътрудничеството между двата града. Ако искаме то да има смисъл, трябва да има съдържание и мисля, че сътрудничеството ни ще продължи без да се влияем от политическите избори”, каза след подписването Иржи Частичка. Йордан Стойков допълни, че трябва да бъде насърчавано партньорството между младите хора от двата града.

По време на тридневната си визита Иржи Частичка бе придружаван от заместника си Иржи Перницки и секретарят на Община Валашке Мезиричи - Йозеф Матоха. За спомен от пребиваването си в нашата страна чешкият кмет получи луксозен албум на забележителностите в България и бутилка отлежало вино. Гостите получиха и сувенири, изработени от учениците от Професионалната гимназия по керамика и мебелно производство. След подписването на договора чехите присъстваха и на откриването на изложба стъкло и живопис, дело на учениците от професионалната гимназия по стъкло във Валашке Мезиричи, чийто домакин отново бе галерия „Видима”.