До края на ноември договорът за рехабилитация на ВиК мрежата на Севлиево ще бъде подписан
До края на ноември договорът за рехабилитация на ВиК мрежата на Севлиево ще бъде подписан / Община Севлиево

"До края на ноември очакваме да се подпише договор за изпълнение на проекта за рехабилитация и разширение на канализационната и водопроводна мрежа", съобщи кметът на Севлиево д-р Иван Иванов. По неговите думи в медийното пространство се е появила некоректна информация относно дейността на общината върху проектите за канализационната и водопроводна мрежа, поради което той направи поясние.

В периода  2008 - 2009 г. МОСВ възлага изготвянето на проект и  Мастер план, технически и работен проект за ремонт и реконструкцията на канализацията в град Севлиево, финансирани по програма ИСПА на стойност 984 000 лв. Целта е подготовка за кандидатстване по Оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013 г.". След отваряне на схемата Община Севлиево кандидатства с изготвения проект от екипа на арх. Аврам Радев, като Управляващият орган на оперативната програма отхвърля работния проект с мотива, че същия не отговаря на изискванията за проектиране.

В тази връзка в края на 2011 г. общината възложи ново проектиране на фаза идеен проект, който вече включва рехабилитация и разширение не само на  канализационната, но и на и водопроводна мрежа на град Севлиево, защото проблемът на града  е именно с водоснабдяването.

Точните параметри са - реконструиране на водопровод - 5981 м., които ще се финансират от ОП "Околна среда" и 120 м. от бюджета на общината. Канализационната мрежа, която ще се реконструира е 12 659 м. и ще се изгради нова 3640 м. Освен това са предвидени два дъждопреливника с отливни канали към тях и брегови зауствания към р. Росица, три канализационни помпени станции с тласкатели към тях за южните, източните и северните части на града. На втори етап, през следващия програмен период, се предвижда подмяна на всички останали улични канализационни отклонения. Общата стойност на проекта е 18 890 193 лв., от които 59 612 лв. са недопустими разходи и ще са за сметка на Общината. Освен тях задължителното съфинансиране по проекта е 628 199 лв.

Предстои до края на ноември да се подпише договор за изпълнение по проекта. По график изпълнението трябва да приключи до края на 2014 г. Към момента се прави работното проектиране и се подготвят тръжните  документации за възлагане на отделните части по проекта.