Дни на отворените врати в Брюксел
Дни на отворените врати в Брюксел / Община Габрово

Кметът Таня Христова ще вземе участие в Дните на отворените врати в Брюксел, съобщават от пресцентъра на Община Габрово.

Дни на отворените врати тази година ще се състоят в Брюксел от 7 до 10 октомври. Това е ежегодно събитие - Европейска седмица на регионите и градовете, по време на което градовете и регионите показват своите умения да генерират растеж и да създават нови работни места чрез прилагане на Европейската политика на сближаване на Съюза, и да докажат, че местните и регионалните власти са важни за доброто европейско управление.

Събитието е създадено през 2003 г., когато Комитетът на регионите, чийто член и ръководител на българската делегация е кметът на Габрово Таня Христова, прикани базираните в Брюксел местни и регионални представителства на Европейския съюз заедно и по едно и също време да отворят вратите си за посетители. Една година по-късно към инициативата се присъединява и Генерална дирекция „Регионална политика“ на Европейската комисия.

Развивайки първоначалната концепция, Дните на оворените врати се превърнаха в платформа за експерти в областта на регионалното и местното развитие. Основни теми за обсъждане на тази платформа са обмяната на добри практики в икономическото развитие и социалното приобщаване, трансграничното сътрудничество, публично-частните партньорства, регионалните иновации и воденото от общностите местно развитие.

С течение на годините Дните на отворените врати се превърнаха в ключово събитие за регионалната политика на ЕС. Ежегодно през октомври инициативата събира около 6 000 участници (местни, регионални, национални и европейски ръководители и експерти) на повече от 100 работни срещи и дебати, изложби и възможности за работа в мрежа.