Дни на камерната музика
Дни на камерната музика / netinfo

“За 32 път в Габрово ще се проведе фестивал на камерната музика и за 39 път се открива сезон на Габровски камерен оркестър”, каза Диригентът на оркестъра Иван Стоянов. Първият концерт е предвиден за 8 септември в Художествената галерия “Христо Цокев”. След 17 години отсъствие композиторът и диригентът Милко Коларов отново ще застане пред Габровския камерен оркестър за да открие “Дни на камерната музика Габрово 2008” в Художествената галерия. Организатори на инициативата са Министерство на културата, Община Габрово, Габровски камерен оркестър и Художествената галерия “Христо Цокев”.

В изданието на фестивала са включени и други български артисти и състави, които отдавна не са имали изяви в Габрово- пианистите Йовчо Крушев и Димо Димов, камерния ансамбъл „Софийски солисти” и хоровата капела „Полифония” София. В рамките на международния майсторски клас на Минчо Минчев самостоятелен концерт ще изнесе неговата най-добра студентка – сръбската цигуларка Ива Милетич.

За пръв път в Габрово ще гостува и швейцарският цигулков виртуоз Александър Дубах, който ще свири произведения от Паганини. В традиционната фестивал на рубрика класика, джаз и фолклор в това издание на Дните ще има два концерта. Единият на изявените джазмени-флейтистът Симеон Щерев и пианистът Антони Дончев, а другият на швейцарския саксофонист Рафаел Цендер, който освен на саксофон ще свири и на кавал.

Особен акцент във фестивалната програма ще бъдат и най-популярните произведения на Николо Паганини, които също ще бъдат представени в две вечери от цигуларите Ива Милетич -Сърбия и Александър Дубах – Швейцария.