Днес започват Дните на градското планиране
Днес започват Дните на градското планиране / Дарик Габрово

 

Дните на градското планиране ще се проведат в Габрово от днес до 12 септември. В рамките на инициативата ще бъде представена Концепцията за публично- частни партньорства- схеми за избраните от Община Габрово обекти. Ще бъде представен каталог на успешните урбанистични решения на Община Никелино, Италия.

Откриването на Дните на градското планиране е насрочено за 10 часа в Ритуалната зала. Участниците ще бъдат приветствани от кмета на Габрово Николай Сираков и кмета на Никелино, Италия Джузепе Катицоне.  По-късно ще бъде представена презентация за интегрираното управление на градската мобилност. През втория ден ще се проведат три дискусии относно визията за местността Градище, на Зоната за отдих "Синкевица" и на парк "Баждар".

Акцентът на Дните на градското планиране ще бъде на 11 септември, когато ще се проведе Ден на идеите, творчеството и креативността. На площада пред Общината ще има демонстрационно строителство  на сгради с помощта на мини блокчета "итонг". Осем отбора с по четирима участници ще премерят сили и идеи в надпреварата.

Те ще разполагат със 100 елемента с различна големина и форма и в рамките на 4 часа ще имат възможност да представят идеите си за построяване на сграда, обясни архитектът на Общината Таня Стойкова. Дните на градското планиране се провеждат в изпълнение на проект „Развитие на устойчива градска среда посредством междурегионално сътрудничество".