Днес започва майсторската надпревара на “Етъра”
Днес започва майсторската надпревара на “Етъра” / Дарик Габрово

 

В продължение на четири дни седем майсторки на плетива от царевична шума- беленица от всички краища на България ще премерят сили в превърналата се в традиция Майсторска надпревара. Тя започва днес от 13.30 часа в Архитектурно- етнографския комплекс "Етър" пред Саковата къща.

Участничките в надпреварата са от цяла България- Величка Стоянова от Попово; Радка Радева от  Попово; Пенка Николова от Габрово; Верка Цанева от с. Смиловци, община Габрово; Иваничка Миланова от Разград; Кина Хицова от Севлиево; Жулиета Георгиева от Пловдив.

Днес започва майсторската надпревара на Етъра
netinfo

Задължителният предмет от фонда, който майсторките трябва да изработят в рамките на четирите дни на състезанието е стъпка /изтривало/ от царевична шума, заедно с още един предмет по тяхно желание.

Днес започва майсторската надпревара на Етъра
netinfo

Жури в състав-  председател Величка Георгиева, член на Управителния съвет на Задругата на майсторите на народните и художествени занаяти, Иванка Лилова - етнограф - специалист, Росица Бинева - уредник отдел „Заняти" ще оценят царевичните плетива, като победителят ще бъде обявен  в традиционна „Вечер на майстора".

В традиционна „Вечер на майстора" ще бъде обявен победителят в майсторското състезание, който ще бъде награден с голямата награда - "Сребърна хлопка", почетен диплом, парична награда и право на изложба-базар през месец септември 2011 г. в Изложбената зала на комплекса.

В петък от 11.30 часа миналогодишният победител от състезание „Ножарство" Христо Неделев, майстор ножар от Карлово, ще открие своята авторска изложба в Изложбената зала при етнографския комплекс.