Днес се открива Карнавалният сезон

Днес се открива Карнавалният сезон
Днес се открива Карнавалният сезон / ДХС

Днес Музеят „Дом на хумора и сатирата"  и Община Габрово ще спазят традицията и ще отпразнуват откриването на Петото годишно време - карнавалното - със специална програма от 11 часа. Точнов 11 часа и 11 минути ще бъдат развързани и стрелките на карнавалния часовник ще започне и новият карнавален сезон. След приключване на тържеството, в Залата на жирафите ще бъдат открити две изложби.

 "Карнавалът: крал на Европа" е гостуваща изложба от Националния етнографски музей (ИЕФЕМ-БАН) и е част от голям европейски проект на няколко сродни института. Експозицията представя ритуалите от зимния цикъл на европейските народи (с акцент на Испания, Италия, Словения, Румъния, Македония, Полша, Хърватия и България), сред които и самия карнавал, заедно с множество сродни и съпътстващи културни. Могат да бъдат разпознати сходните фази на карнавала, родството в карнавалната структура и в символиката на карнавалните костюми. Изложбата ще бъде представена от Иглика Мишкова, куратор на изложбата, етнолог в ИЕФЕМ - БАН. Ще се прожектира и етноложки филм, съпътстващ представените карнавали.

ДХС ще покаже за първи път карнавалния костюм - дарение от Мади и Луи Невенс  от Аалст, Белгия (за случая аранжиран на сцената на залата). Той е любезно предоставен от семейството карнавалисти и след празника ще заеме място сред експонатите на изложбата „Да живее карнавалът!", за която е дарен.

Втората изложба, която се открива в този ден, е фотографската „Запечатани спомени от ДХС", с творбите от едноименния конкурс, посветен на 40 г. от рождението на ДХС по съвместен проект на Веселата къща и медията за градска култура "Елате в Габрово".

Ще има и музикален поздрав „Приказна карнавална магия" за всички гости и карнавалисти, ще го поднесат деца от ОДЗ „Дъга", Габрово, участници в детския Мини карнавал.

 Ели Петрова ще представи предстоящото издание на Мини карнавала - 2013 и ще покани децата на Габрово да участват в него. За всички малки гости на празника, Сдружение „Планета Габрово" осигурява сладка изненада - в залата с атракциите „Планета Габрово".

По случай откриването на карнавалния сезон, Музеят „Дом на хумора и сатирата" ще работи в неделя, 11 ноември 2012 г.с нормално работно време.

Изложбата „Карнавалът: крал на Европа" ще остане в ДХС до края на месец януари 2013 г. и ще може да се види в зала 8.