Днес се отбелязва Световният бъбречен ден
Днес се отбелязва Световният бъбречен ден / netinfo
Днес за трети пореден път се отбелязва Световният Бъбречен Ден. Той е съвместна инициатива на Международното дружество по нефрология (ISN) и Международната федерация на бъбречните фондации (IFKF). Целта е да се обърне внимание върху необходимостта от профилактика, ранно диагностициране и адекватно лечение на бъбречните заболявания. Тази година Световният Бъбречен Ден ще премине под мотото „Изумителните бъбреци”. Идеята е да се популяризират интересни факти за тяхната функция.

Според проучване на Българската бъбречнаасоциация почти половин милион българи имат намалена бъбречна функция. Всеки ден над 30 българи умират преждевременно от сърдечно-съдови усложнения на хронични бъбречни заболявания. Ежедневно трима наши сънародници разбират, че трябва да започнат хемодиализа.

През изминалата година в центъра за хемодиализа към МБАЛ „Д-р Тота Венкова” са извършени 10645 диализни процедури. Хемодиализноболните са били 71. Министерство на здравеопазването заплаща за всяка диализна процедура по 60 лв. През годината като централна доставка са предоставени медикаменти и консумативи за диализа на стойност 372907 лв.