Днес представят Имало едно време в Габрово
Днес представят Имало едно време в Габрово / netinfo

Книгата “Имало едно време в Габрово”  ще бъде представена тази вечер в Регионалния исторически музей в Габрово. Автори на изданието са Даниела Цонева и Момчил Цонев. Представянето на най- новата визуална енциклопедия на града ще бъде открито от кмета на Община Габрово Томислав Дончев. Гости на премиерата са издателят на книгата Румен Баросов от Фондация за българска литература, както и рецензентът й проф. Стефан Дойнов от Института по история при БАН. Организатори са Община Габрово, Фондация за българска литература, Регионален исторически музей-Габрово и Обществен комитет „Васил Левски” – Габрово. На новата книга е посветена и специална изложба с над 100 фотографии от старо Габрово, която ще бъде открита също тази вечер.

 

 „Имало едно време в Габрово” включва 426 архивни фотографии и 30 илюстрации на старо Габрово от 70-те години на ХІХ век до 70-те години на ХХ век - столетието, в което градската архитектура на индустриалния център претърпява уникална промяна. Книгата се издава от Фондация за българска литература и Обществен комитет „Васил Левски” – Габрово с подкрепата на Министерство на културата, Регионален ресурсен център за култура „Фабриката”, неправителствени и бизнес организации от Габрово.
След „Историята на града Габрово и габровските въстания”, публикувана от братята Христо и Петър Гъбенски, „Имало едно време в Габрово” е втората история за нашия град.

Даниела Цонева е един от утвърдените изследователи на възрожденско Габрово с многобройни научни публикации. Председател е на Обществен комитет “Васил Левски” - Габрово. Автор е на книгата “Габровските квартали - родени от пътя, закърмени от реката”, за която е наградена с Грамота и Паметен знак на Община Габрово за 2001 г.
Момчил Цонев е журналист, писател и арт мениджър. За него това е трета книга за последните две години. Автор е на първия в България “Мултимедиен роман” (2008). През 2007 г. печели националната литературна награда "Хермес". През 2004 г. получава наградата на Община Габрово „Златен Хирон” за принос в развитието на града.