Днес откриват първата хлебна къща в Габрово
Днес откриват първата хлебна къща в Габрово / Sofia Photo Agency

Първата в Габрово Хлебна къща ще бъде открита днес. Тя ще бъде осветена като Културно-духовен център “Св. Христофор” под егидата на Международния Съвет на самодейните средища. Хлебната Къща ще вдъхновява преоткриването на Православните ценности и всекидневното прилагане на Християнството най-вече между младите хора. Ще бъдат организирани вечери за колективно месене и декориране на хляб- обредни и типични местни хлябове и печенето му в пещта на къщата.

Ще се провеждат и християнски дискусии, основно свьрзани с хляба на Причастието и редовната подготовка на тялото и духа за Християнското тайнство. Хлябът ще „замесва” и среда подходяща за между-религиозен и културен диалог за различни местни групи около обединяващото пространство на пещта. Хлябът ще има и еколкогична роля и ще обучава относно правилно хранене и земеделие чрез дейности около местния уникален сорт пшеница „лимец”.

Концепцията на Хлебната Кьща е вече познат световен модел и ще си партнира с другите 6 страни, където в момента се сформират такива къщи чрез мрежата на Международния Съвет на самодейните средища по модела на първата в Габрово.

Хлебната Къща ще възражда местни занаяти, най- вече естественото багрене и шиене на произведения от гайтан- пана, плетени бижута.

Днес в Хлебната къща ще бъде открита изложба на гайтани от 1930 г. насам на най-вьзрастната жива майсторка, 89-годишната Райна Бояджиева. Къщата се намира на ул. “Сан Стефано” 26 в Габрово. Нейн председател е Надежда Савова.