Днес е Спасовден
Днес е Спасовден / netinfo
Днес е Спасовден
19896
Днес е Спасовден
  • Днес е Спасовден

Спасовден се отбелязва винаги в четвъртък, на 40-ия ден след Великден и е с подвижна дата, както е Великден. Според народните вярвания, само в нощта срещу Спасовден може да се излекува женското безплодие. Яловата жена трябва да преспи тогава под растението росен, което се смята за самодивско цвете. Но не сама, а с придружител, с когото няма кръвна връзка. Преди това двамата поставят върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица червено вино. Хапват и пийват под росена и започват да се „борят" срещу безплодието. Около полунощ те трябва да легнат под росена и да мълчат.

Малко преди първи петли, около 2 часа през нощта, трябва да оставят храната там и да тръгнат към селото- в пълно мълчание, без да се обръщат назад. Смята се, че безплодието остава под росена. Ако жената зачене в нощта преди Спасовден се смятало, че това е станало по магичен начин и не се тълкувало като прелюбодеяние. Този ден се почита за предпазване от градушка - жените не перат, не тупат, не предат, не шият, не тъкат; мъжете не орат. Спасовден е професионален празник на хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари. Днес имен ден празнуват Спас, Спаска, Спасена, Спасуна.

Днес в храм "Свети Йоан Предтеча" в Габрово след тържествената Света литургия, ще бъде благословен курбан за здраве.

Повече за израза "Те ти, булка Спасовден" и за народните обредни практики, чуйте от директора на Етъра Ангел Гоев, в прикачения файл.