Днес е Празникът на Габрово
Днес е Празникът на Габрово / netinfo
С молебен за благополучието на Габрово започва днес Празникът на града. На тържествена сесия на Общинския съвет  с отличието  “Почетен гражданин на Габрово» ще бъде удостоен посмъртно Пенчо Семов – Българският Рокфелер. «Почетен знак» на града ще бъде връчен на един от най-известните художници проф. Кънчо Цанев.

В 10 часа в Дома на културата се открива националният детски фестивал “Малкият Смехурко”. В неговото осмо издание се очаква да участват повече от 400 деца от цялата страна.

Едно неповторимо изживяване ще предложи на габровци и гости Музеят “Дом на хумора и сатирата” . От 10,30 часа осем карикатуристи от България, Белгия, Гърция, Литва, Македония, Франция и Чехия - участници във Вторите Европейски срещи на хумористичното изкуство “Изток-Запад”, ще рисуват на открито.И за да бъде срещата с културата на тези страни още по-пълна, млади кулинари от Професионалната гимназия по туризъм “Пенчо Семов” ще демонстрират някои от най-популярните ястия от съответната национална кухня.

По-късно нарисуваните карикатури ще допълнят общата изложба на осмината автори в зала 5 на Дома на хумора. Детският мини карнавал е насрочен за 14 часа на малката сцена на площад «Възраждане». Половин час след това на търговската улица започва Парадът на духовите оркестри.

Кулминацията на Деня на Габрово е Карнавалното шествие, което стартира в 17 часа от храм «Успение Богородично». Мотото тази година е „Лев година храни”. В дефилето се очаква да се включат над 2000 души. Повече от 10 хиляди ще бъдат зрителите.Чуждестранните групи ще са 17, а официалните делегации - 9.Сред гостите са и кметовете на руския град Мытищи Виктор Азаров и на украинския град Чернигов Александър Соколов.

В 19 часа на площад « Възраждане» започва празничният концерт на Стефан Вълдобрев с група от 10 елитни музиканти. След тях на сцената ще излязат за своето двучасово изпълнение кейбордистът на култовата група „Дийп Пърпъл” Дон Еъри и приятели. По време на празничната вечер от кулата на общинската администрация, на 20 метра височина, габровци ще могат да наблюдават въздушно акробатично шоу. Денят на Габрово ще завърши с дискотека и празнични илюминации.