Днес е последен ден от астрономическите горещници
Днес е последен ден от астрономическите горещници / Dariknews.bg

Температурите днес в Област Габрово ще бъдат между 35 и 37 градуса. Територията попада сред местата, за които е обявен жълт код. 38-40 градуса ще достигат температурите в други 13 области - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Хасково.

От Община Габрово припомнят, че в жегите в централната градска част могат да бъдат използвани три питейни чешми на пл. „Възраждане” /в близост до сградата на Община Габрово/ и чешмата на часовниковата кула на пл. „1 май1876”, известна като „Лъвчето”.

"Всички желаещи могат да утолят жаждата си в Центъра за информация и услуги на гражданите" в сградата на общинската администрация и в Дирекция местни данъци и такси, намираща се на ул „Райчо Каролев” №4", се съобщава на сайта на Община Габрово.

Днес е последен ден от астрономическите горещници.  Според лекари най-ефективният методи за предпазване от летните горещини е да се избягва излизане в часовете между 11:00 часа и 17:00 часа, особено от деца и хора над 60-годишна възраст. Ако все пак се налага да излезете, носете светли дрехи и шапка.

Лекарите съветват да пиете повече течности и да се избягва изморителна физическа активност.

Според специалисти в часовете между 11 и 17 часа слънцето е най-силно и опасността да ви прилошее е най-голяма. Докато траят жегите е добре да намалите физическото натоварване, защото то допълнително отслабва организма.

В облеклото си заложете на светли цветове и естествени материи като коприна, лен и памук. Не забравяйте и шапката, като най-добре тя да е бяла, съветват лекари.

Според експертите е добре да се ядат повече пресни плодове и зеленчуци, за да снабдите тялото си с витамини и вода. Не е желателно да се прекалява с пържените и пикантни ястия, избягвайте и храните с по-високо съдържание на мазнини.

Като най-сигурен метод за борба с обезводняването лекарите съветват да се поемат поне по 2 литра вода дневно.

Като алтернатива на водата можете да поемате чай, сокове и айрян. Лекари съветват да не прекалявате с газираните напитки, алкохола и кафето, тъй като те само ще усилят жаждата ви.

Според специалистите не бива да се пренебрегва и опасността от топлинен удар. Той се получава, когато тялото не може да регулира нормално температурата си. Това води до главоболие, прилошаване, повдигане и сънливост. Симптомите са придружени от повишена телесна температура и необикновено голяма жажда. Неразположението може да се дължи на недостатъчен прием на вода, като най-често се наблюдава при децата и възрастните хора, предупреждават лекари.