Днес е денят на Св. Трифон
Днес е денят на Св. Трифон / netinfo

Свети мъченик Трифон се родил около 225 г. в с. Комсада, близо до гр. Апамия, в малоазийската област Фригия, Римската империя. Родителите му били дълбоко вярващи християни и отрано се потрудили над своето чедо да разгорят в сърцето му любов и преданост към Бога. Трудът на родителите скоро дал своя плод. Свети Трифон бил още дете, когато по негова молитва Бог вършел чудеса.

Римският император Гордиан (238-244) не бил християнин, но не преследвал последователите на Иисус. Той имал дъщеря Гордиана която тежко заболяла душевно. Св. Трифон тогава бил 17-годишен. Довели го в Рим. И понеже Бог тъкмо чрез него дал изцеление на Гордиана от тая болест, истинността на обясненията му, че живият и истинският Бог, в Когото вярват християните, е излекувал девойката, била очевидна за всички.

Когато римският императорски престол бил зает от Декий Траян (249-251), за християните настъпили тежки дни. Св.Трифон е арестуван, подложен на мъчения и обезглавен. Преди да отсекат главата му, той застанал с лице към изток, благодарил на Бога, че го е удостоил с мъченически венец и възнесъл последното си моление - да се всели душата му в небесното царство. Докато още се молел, той склонил глава и починал.

Според българските народни традиции Свети Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята.

Трифоновден е част от три последователни дни, наречени Трифунци - 1, 2, 3 февруари. На 1 февруари се празнува Трифоновден, на 2 февруари - Сретение Господне, а на 3 февруари - Свети Симеон. Тези дни са известни и като Вълчи празници. Докато траят те, домашните не трябва да хващат остър предмет, особено нож и ножица. Вярва се, че ако се наруши тази забрана вълкът ще пакости на селянина.