Андрей Новаков
Андрей Новаков / ЕНПБ
Това поиска Андрей Новаков от транспортния комисар

Директивата за командированите работници не бива да обхваща заетите в транспортния сектор, докато не бъдат създадени условия и подходяща инфраструктура за това. Такава позиция изрази евродепутатът (ГЕРБ/ЕНП) Андрей Новаков при срещата си с еврокомисаря по транспорт Виолета Булц.

По време на разговора, Новаков представи притесненията, които българските превозвачи имат по отношение на планираните законодателни промени в сектора.

Според Новаков, задължението транспортните компании да предоставят хотелско настаняване за водачите  и престой на камионите на охраняеми паркинги не може да бъде приложено, докато такава инфраструктура не бъде създадена и гарантирана навсякъде по международните транспортни коридори.

Евродепутатът подчерта, че настоява за изграждането на такава допълнителната инфраструктура да се случва само с европейски средства към вече съществуващия бюджет на страните членки. Транспортният бранш в България е един от най-бързо развиващите се в страната, с принос към повишената заетост и икономическия ръст, което изисква внимателен подход в регулациите за него и избягване на натоварване с излишна бюрокрация.

В рамките на срещата стана ясно още, че е необходим много по-задълбочен граждански диалог от страна на Европейската комисия както с фирмите-превозвачи, така и със синдикалните организации на заетите в тях, с цел да бъдат изяснени детайлите около предложенията в новия законодателен пакет „Мобилност“.

От своя страна, Комисар Булц поясни, че остава отворена за нови предложения от страна на заинтересованите страни за допълнително подобряване на предложените промени в пакет „Мобилност“.