ДХС призовава: Усмихни се на съседа!
ДХС призовава: Усмихни се на съседа! / netinfo

Под мотото „Усмихни се на съседа!” ще преминат II-те Европейски срещи на хумористичното изкуство „Изток – Запад” – Габрово 2008, чийто организатор е Домът на хумора и сатирата. Проявата ще бъде открита в средата на май. Международната изява е посветена на Европейската година на междукултурния диалог и ще срещне представители на различни нации и култури в българската столица на хумора. След обявяването на 2008 г. за Европейска година на междукултурния диалог, всяка една от 27-те страни-членки на ЕС подготви свой оригинален проект за нейното отбелязване.

Националният проект на България е наречен „Къща” – като символ на обединение, традиции и национални ценности, на толерантност и стремеж към диалог, на присъединяването и приноса на България към европейската традиция. Домът на хумора и сатирата е партньор на министерство на културата в осъществяването на националния проект и се включва в него с интересна среща на хумористи от Европа под мотото „Усмихни се на съседа!”.

В рамките на традиционния Международен фестивал на хумора в Габрово гости на Веселата къща ще бъдат 8 творци-художници от 7 европейски страни: Лудо Годерис /Белгия/, Марие Плотена /Чехия/, Жан-Морис Боск /Франция/, представен от Ален Даман, Владимирас Березньовас /Литва/, Вангелис Павлидис /Гърция/, Никола Ангелкоски и Йордан Поп-Илиев /Македония/, Ивайло Цветков /България/.

Европейските срещи на хумористичното изкуство ще бъдат открити на 16 май с кръгла маса на тема: „Междукултурният диалог като фактор за подобряване на съжителството и взаимното разбирателство между народите и ролята на хумора за по-лесно възприемане на различията”. На следващия ден от 10.30 ч. в Парка на смеха ще се проведе атрактивна арт-акция на открито, където художниците ще рисуват на живо, музиканти ще изпълняват характерни мелодии за всяка представена европейска страна, а млади кулинари ще почерпят с приготвени от тях типични национални ястия.

После празникът ще се пренесе в „гостната” на Дома на хумора, където в 11.30 ч. ще бъде открита сборната изложба на 8-те гостуващи художници-карикатуристи „Културното разнообразие – европейско богатство”. Участниците във II-те Европейски срещи на хумористичното изкуство „Изток – Запад” ще бъдат гости на празничните прояви в Деня на Габрово и на веселия габровски карнавал, който тази година ще премине под мотото „Лев година храни”.