Детелина Кьосова: Община Дряново има огромен потенциал
Детелина Кьосова: Община Дряново има огромен потенциал / Детелина Кьосова, личен архив

"Животът в Царева ливада се върна. Хората се върнаха, а те са най-важния ресурс", така коментира мандата си като кмет на Царева ливада Детелина Кьосова. В новата кампания тя се кандидатира за кмет на община Дряново, част от която е досега управляваното от нея населено място. Детелина Кьосова тръгва на изборите с ПП АБВ.

Г-жо, Кьосова, защо избрахте да излезете като кандидат за кмет на община Дряново от политическа партия АБВ?

Две са причините да работим заедно с АБВ. Първо, предложението за съвместна работа с тях дойде на фона на няколко безпринципни политически обединения в Дряново. Казват, че когато става дума за местни избори всичко се променя и ситуацията в малките градчета не е задължително да отразява националните настроения.

Дори и така да е, тук говорим за драстични, дори сензационни разминавания между заявени политически цели и реални сделки.  Дори не искам и да знам на какъв принцип се случват тези неща. Така че на фона на тези болни коалиции, за мен е чест, че съм поканена от партия, която не се впуска в игри, а търси честен и амбициозен кандидат. Партия, която наистина се стреми да е алтернатива.

Второ, аз споделям много от идеите на АБВ, като например децентрализацията и увеличаването на правомощията на местната власт, защото аз самата съм потърпевша от тази ситуация, кмет на кметство, без бюджет, длъжността ми на хартия е синекурна.

АБВ е една от партиите, които категорично застават зад въвеждането на електронното правителство, намаляването на партийните субсидии, въвеждането на здравната карта. Една от причините да се разберем толкова добре е и визията на АБВ за образованието, която включва повишаване на бюджета за него до 5% от БВП и нещо много любопитно - цифровизация на преподавания материал и промяна на начина, по-който се преподава като цяло.

Това се вписва изцяло с предизборната ми програма за по-качествено образование в Дряново. Не на последно място искам да отбележа, че на местно ниво членовете на АБВ са хора с авторитет и хора, които искат промяна на статуквото.

Кои са успехите на мандата Ви като кмет на Царева ливада? Смятате ли, че хората от Вашето населено място биха назовали същите неща като успешно реализирани инициативи?

Животът в Царева ливада се върна - това е! Хората се върнаха, а те са най-важното перо, най-важния ресурс. Преди четири години жителите на Кметство Царева ливада ми се довериха и ми възложиха нелеката задача да се опитам да подобря качеството им на живот.

Това беше време изпълнено с предизвикателства от всякакъв род, много битки и най-вече много работа. Надявам се Царева ливада да е станала по-чиста, по-благоустроена, по уютна. Липсата на бюджет определено затрудни реализирането на някои от идеите ми, но въпреки това през изминалите години жителите на Царева ливада бяха поставени в центъра на няколко събития, които имаха национален отзвук и това повлия положително и на популяризирането на района, и на бизнеса и  на самочувствието на хората.

Изцяло обезпечен финансово чрез спонсори беше проведен за първи път в Централна България детски плувен фестивал. Изработи се изключително информативен и интересен сайт на Царева ливада. Облагородихме парковете и зелените зони. Изцяло подновихме интериорното обзавеждане на ЦДГ.

Царева ливада посетиха най-големите естрадни и фолклорни звезди на България, предоставихме нови услуги като ADSL  и домашен социален патронаж. Да си кмет е важна и голяма длъжност, но всъщност е съвкупност от малки и не полкова малки неща, които един човек прави за благото на хората и повереното му селище, за издигане на авторитета му и за подобряване на живота.

Аз започнах от най-малките неща, от косенето на градинките, от почистването. И намерих много съмишленици. Това всъщност е може би най-големият ми успех. Това, че успях да  обединя хората, че успях да ги накарам да осъзнаят, че с тяхното действие или бездействие правят съвсем съзнателен избор как да живеят.

Ако искаш добри съседи, първо трябва ти самият да станеш добър съсед за някого. Ако искаш да живееш на чисто място, ще трябва сам, без да ти дават тон кампании като "Да изчистим България", да се наведеш и да вдигнеш празната опаковка от чипс или кутията от цигари. Ние всички сме промяната, която искаме.

С кои нови идеи смятате да провокирате хората да Ви подкрепят? Как ще ги направите съпричастни към тези идеи, за да се включат повече от тях в реализацията им?

Първо, ще създам единна визия на Дряново, която ще направя всичко възможно да популяризираме не само в България, но и в Европа. Дряново ще бъде град с мисъл и посока. Според мен това е съществената разлика между успешния град или бизнес с неуспешния. При успешните проекти има много точно разчетени стъпки и насоки как ще се развива през следващите да речем пет години.Ще поставим ясни цели за всяка година и ще ги гоним до край.

В тази посока, влизат няколко направления - първо, Дряново има огромен потенциал да бъде туристически център, но не правейки каквото правят Трявна, Велико Търново или Габрово с „Етъра“, това съревнование според мен е  ненужно - говоря за туризъм от нов тип - фестивален туризъм, бизнес туризъм, силен селски и еко туризъм.

Също така смятам всячески да помагам на вече съществуващия дребен и среден бизнес - през административни улеснения или пък осигуряването на информация как те посредством програми, фондове или краудфъндинг системи да финансират начинанията си.

Може да звучи крайно амбициозно, но смятам, че имаме шанс да доведем и няколко дребни IT фирми. За край като нашия обаче, такъв тип фирми могат чувствително да повишат стандарта на живот.

Безкрайно важен за мен е сектор образование, като на него разчитам особено много. И тук дано всички ме слушат внимателно - ще водя битка на живот и смърт, ако трябва, двете училища в Дряново да се запазят, а да не се наложи да се слеят, както се очертава да се случи след четири години.

Пряко ще обвържа работата на училищата в Дряново със съществуващия бизнес, както и с плановете за развитие на града.

А зад всичко това ще стои една реформирана администрация. Не казвам, че в момента администрацията не работи. Тя работи така, както ѝ е казано. Познавам  хората, които работят в Община Дряново и знам, че на тях им пука за града. Но те просто нямат този човек до тях, който така да им организира работата, че негативните тенденции в Дряново да спрат.

И не на последно място, за мен работата с младите хора няма да се изразява в нищожен бюджет за събития, които се харесват на Общината. Според мен младите хора в нашите населени места се използват или като параван преди избори, или от куртоазия ги питаме какво мислят по време на работата ни, но без да ги слушаме. Това е една от причините да не мърдаме напред. Защото те са хората, които не са обременени с недъзите на близкото минало. И най-вече, на тях им предстои да живеят тук по-дълго от нас, затова трябва да направим такава среда, в която да са щастливи.

Затова аз ще направя всичко по силите си младите хора да са част от вземането на решения в Дряново.

Може би забелязвате, че не засягам  темата за здравеопазването. Това е така, не защото не е приоритетна в програмата ми, дори напротив, но самата аз съм медицински работник и работейки в системата десет години съм с ясното съзнание, че  стъпваме върху тънък лед. Когато наближат избори темата със здравеопазването започва да се експоатира.

Да говорим за откриване на болница в Дряново, на 20 км. от голям град е несериозно и утопично.Сградата не прави болница. Болницата я правят лекарите и сестрите, апаратурата с която боравят. За това е редно усилията в областта на здравеопазването да бъдат насочени за подобряване условията в поликлиниката и мед. центрове.

Компромисите, които се налага да правите вероятно си струват щом избирате това поприще, но коя е границата, която не бихте преминали, границата след която компромисът не си струва?

Както казва един мъдър човек „Компромисът е добър чадър, но лош покрив“, животът ни  е невъзможен без компромиси, но всичко зависи от това какви са те. Има компромиси, които те променят, ти не си същият и в резултат на тях вече се уважаваш по-малко.Или въобще не се уважаваш.

Такива  не съм правила и не мога да направя - компромиси, от които ще пострада себеуважението ми. Всичко, което съм правила и което се каня да правя е опит за достойно живеене. Знам добре, че на човека не можеш насила да му дадеш, насила можеш да му вземеш, но аз се опитвам да давам, а този който има нужда от това, което му предлагам ще го вземе с благодарност.

За мен доброто е добро и злото е зло. "Да"-то е "да" и "не"-то е "не". Вярвам на хората. Само с взаимно доверие могат да се постигнат положителни резултати, в каквато и да е област.Не бих взела решение, което да е в ущърб на Дряново, но пък би ми донесло лична облага. Това би означавало да открадна от бъдещето на децата ни.

Компромис с почтеността не мога да направя, дори и това да води до мой личен неуспех. Не съм по обещанията, които не съм сигурна, че мога да изпълня. Хората, които са ми се доверили са най-важни за мен. Това са компромисите, които не бих могла да направя, а най-големия компромис, които правя е този със семейството ми, на което много благодаря за подкрепата и разбирането.