Десетки габровци са чували по телефона писъците Майко, счупих си краката
Десетки габровци са чували по телефона писъците Майко, счупих си краката / netinfo

След публикация за неуспешен опит за измама по телефона с Дарик се свързаха десетки граждани, които споделиха, че са преживели същото в различен период от време.

Най-често хората твърдят, че обаждането ставало от номер с румънска регистрация. Оказва се, че тези които не се поддават на внушенията не са никак малко.

Повечето възрастни хора са получили информация как да реагират от медиите, други от своите деца.

Всеки от свързалите се с Дарик е категоричен, че е трудно да овладееш страха си за здравето и живота на близките, особено ако отсреща чуваш писъци.

Различни хора едно и също преживяване!

"Майко, счупих си краката", изплакал глас в телефонната слушалка. И, за да не остане време на възрастната жена да задава въпроси и да се заслушва внимателно в отговорите, "пострадалата" засилила стенанията и от време на време пищяла.

Да се предизвика пълен шок, явно това е схемата, по която се действа. Възрастната жена, на която случайно или не, попаднали телефонните измамници, обаче имала смайваща за мошениците реакция.

"Аз какво да те правя като си счупила краката си? Ще ти ги гипсират, ще покуцаш, покуцаш и ще ти мине", заявила тя.

Пред Дарик разказа, че всъщност няма дъщеря и веднага се досетила, че някой се опитва да измъкне пари от нея.

Възрастната жена не попада за първи път в такава ситуация. Веднъж мъжки глас се представил за сина й, който е в Испания и отново се опитвал да я убеждава, че е получил физическо увреждане. Тя го отрязала, като му заявила, че е майка и няма как да не познае гласа на детето си. Друг път, отново при телефонно обаждане, измамниците опипвали почвата, като с шеговит тон я разпитвали дали има близки хора зад граница.

Тя обаче е чувала за различните схеми, с които работят телефонните измамници, за да измъкват пари от доверчиви хора. Предполага, че в последния случай са щели да се опитат да я убеждават да получи пратка срещу заплащане на някакви средства.

За съжаление не са много психически устойчивите хора и на това разчитат измамниците.

Основното правило за недопускане на подобни престъпления е "при получаване на съобщението, преди да се предприемат каквито и да било стъпки по предаване на исканите суми, задължително да се информират близките, и да се подаде сигнал в полицията".