Невена Петкова
Невена Петкова / Областен управител Габрово
Областният управител Невена Петкова беше гост на официална церемония за отбелязване на десетата годишнина от въвеждането на Националната система „Живи човешки съкровища – България“. Да представя областта беше и Таня Георгиева от РЕКИЦ- Габрово. “Макар и да нямаме вписан елемент от областта в Системата “Живи човешки съкровища” ние като общност сме длъжни да съхраняваме традициите и обичаите, да подкрепяме онези, които правят така, че културното наследство да се предава на поколенията” - сподели Невена Петкова. 

На церемонията присъстваха още областни управители от страната, представители на институциите с вписан елемент в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство, членове на Националния съвет по нематериално културно наследство, представители на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българска академия на науките, Съюза на народните читалища, представители на Националната комисия за ЮНЕСКО, на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в страните от Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО. 

Приветствие към гостите отправи зам.-министърът на културата Румен Димитров, който връчи и грамоти за принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство и Европейската година на културното наследство – 2018. Своя автентичен поздрав към участниците в събитието отправиха „Бистришките баби” и Групата за автентично двугласно пеене от гр. Неделинос.