Децата в ОДЗ Дъга участваха в инициатива, посветена на безопасното движение по пътищата
Децата в ОДЗ Дъга участваха в инициатива, посветена на безопасното движение по пътищата / netinfo

Децата от подготвителна група "Слънца" на ОДЗ "Дъга" в Габрово заедно със своите учители и родители участваха в инициатива, посветена на безопасност на движение по пътищата.

Бъдещите първокласници изработиха макет на кръстовище и участваха в разговор за безопасността на движението по пътищата. Колективната работа достави удоволствие и удовлетвореност, а в симулативните игри децата  се научиха как да бъдат възпитани и културни участници в движението.

Възрастните  демонстрираха пред малките как трябва да се държат на пътя, показаха им знаците, запознаха ги със светофара, дадоха им примери кога и как се преминава по пешеходна пътека.

Децата от своя страна изненадаха присъстващите със знания как да подреждат пъзели "Пътни знаци", с графично разиграване на пътни ситуации и нагледна демонстрация на познания за безопасност на движението по пътищата.

Шестгодишните посрещнаха с голям интерес игровия сюжет, предаващ реални  ситуации свързани с движението по пътищата.

В ОДЗ "Дъга"  за поредна година се провежда урок, посветен на уличното движение.

Целта е у всяко дете навреме да се изгради система от знания и умения за движение по пътищата, избягване на рискови ситуации, развиване на защитни механизми с цел осигуряване на личната безопасност и съхраняване на живота.

В подготвителната група бе проведена тематична родителска среща. На нея  се разясни ползата от носенето на светли дрехи и отличителни елементи за по-добра видимост на детето като участник в движението, употребата на предпазни колани от децата, когато са пътници, предпазни каски и други защитни средства за велосипедисти и скейтбордисти.

Родителите се включиха в анкета, посветена на правилата за движение по пътищата.

Беседи по пътна безопасност бяха проведени и с децата от малките групи. Те бяха запознати с основните правила при преминаване на пътното платно, работата на светофарните уредби и безопасно пътуване с леки автомобили.

Във всички групи на детската градина се разиграха подходящи дидактични игри по темата.