Дарение за Габровския архив
Дарение за Габровския архив / netinfo
Ценни дарения получи Териториален държавен архив – Габрово. Първото включва Е-носител (CD) 226 нови снимки на опълченци и поборници, почетни граждани на Габрово от 1923 г. Дарението е от Гражданско сдружение “Памет Габровска” .

Новите снимки са осигурени със съдействието на Архива, Регионалния историческия музей - Габрово, Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа” и др. Те са събрани и подредени от Христо Даков и Ганчо Танев. Диск (CD) с всички снимки Сдружението дари и на НПМ „Шипка-Бузлуджа” – за попълване на техния фонд. Освен това, дискът съдържа и новата Книга на почетните граждани на Габрово, допълнена с 18 нови почетни граждани след 2003 г.

Така, до 2007 г. Община Габрово е провъзгласила 603 почетни граждани, от които 522 са опълченци и поборници.

Другото дарение е от учениците от Професионална гимназия по туризъм, Велизар Гутов и Георги Панчев, участвали в националното честване на 170 години организирано краезнание в България - в Габрово и в Добрич. То е също на CD - мултимедийна презентация на разработките им “Габровските часовници, вчера, днес, утре” и “Бисерите на Габрово” със забележителностите на града. Новият вид документи (Е-документи) са включени във фонда на гимназията.