Даниела Цонева получи почетна грамота за обществена дейност
Даниела Цонева получи почетна грамота за обществена дейност / netinfo

 

Почетна грамота за благороден принос към утвърждаване на модерната българска държавност получи историкът Даниела Цонева, председател на Обществен комитет „Васил Левски" - Габрово. Грамотата се връчва от Националния инициативен комитет за честване на 135 години от Освобождението на България и е подписана от председателя на 41-то Народно събрание Цецка Цачева и председателя на инициативния комитет проф. Андрей Пантев. Грамотата и стилен плакет пристигнаха в нашия град в момент, когато габровският комитет „Васил Левски" отбелязва 20-та годишнина от учредяването си на 8 април 1993 г.

От цялата габровска област има само двама носители на отличието - освен Даниела Цонева, това е и председателят на комитет „Васил Левски" в Дряново Георги Цветков, който ръководи дряновската структура от самото й създаване на 29 февруари 1996 г. С почетна грамота са удостоени университетски преподаватели, председатели и членове на комитети „В. Левски" в цялата страна. Отличието е признание за цялостната дейност през последните две десетилетия на комитетите „В. Левски" за популяризирането на българската история и национални ценности. Предложенията за поименното награждаване идват от Общобългарския комитет „Васил Левски" в София. За габровския комитет и лично за неговия председател Даниела Цонева това е второ отличие - първото дойде през 2007 г. по повод 170-годишнината от рождението на Васил Левски.

Комитет „Васил Левски" в Габрово е учреден на 8 април 1993 г. като част от националната мрежа комитети, носещи името на Апостола на свободата. Първи председател в Габрово е Мария Томова, тогавашен председател на Общинския съвет в нашия град. Между 1997 и 2002 г. председател на комитета е тогавашният директор на историческия музей Петър Тоцев. Даниела Цонева председателства структурата от 2002 г.

За 20-годишната си дейност комитет „Васил Левски" в Габрово обедини професионалисти и общественици, организира научни конференции, ученически конкурси и викторини, национални и регионални исторически чествания, театрални постановки на историческа тематика, срещи с творци и др.

През последните 5 години името на комитета „В. Левски" се свързва с историческата колекция „Габрово - живият град" с автори Даниела Цонева и Момчил Цонев. От 2008 г. досега в колекцията бяха публикувани 4 книги - „Имало едно време в Габрово" (2008, 2009), „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)" (2010), „Снежно Габрово за деца" (2011), „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов" (2012). От есента на 2012 г. комитет „В. Левски" в Габрово започна и нова инициатива в интернет - фейсбук страницата „Габрово - живият град" и уебсайта www.gabrovoednovreme.com.