Да сведем глава пред саможертвата на политзатворниците и концлагеристите
Да сведем глава пред саможертвата на политзатворниците и концлагеристите / БСП - Габрово

„На 11 април отбелязваме Международния ден на бившите политзатворници и концлагеристи. Ден, който някои хора умишлено се мъчат да игнорират, да омаловажат, ден позабравен през последните 26 години. Но ден, в който цялата международна общественост отдава почит на жертвите на фашизма, убити и загинали в концлагерите на нацистката машина".

Това се казва в обръщение на Олег Цонев, общински председател на Български Антифашистки съюз в Габрово.

„На този паметен ден милиони граждани на света свеждат глава пред саможертвата на загиналите и пострадалите от геноцида на хитлерофашизма и неговите производни в редици други страни", отчита Цонев.

Председателят на БАС - Габрово припомня, че Организацията на Обединените нации има решение да съхрани в паметта на човечеството трагичния спомен за милионите жертви загинали в концлагери, затвори и полицейските килии.

„Да се върнем и към историята", предлага Цонев.

На 11 април 1945 година затворници от концлагера Бухенвалд, като разбрали за приближаването на съюзническите войски, се вдигнали на въоръжено въстание, подготвено дълго от съветските военнопленници, обезоръжили охраната и завзели ръководството на лагера.

Когато пристигнали американските танкове, руският отряд представлявал добре въоръжено съединение. Съюзническите воини били потресени от разкриващата се гледка пред тях - незаринати масови гробове, полумъртви скелети, грозни бесилки.
Тук е мястото да отбележим и мястото на българските участници в антифашистката съпротива дали скъп дан за свобода и демокрация на човечеството.

За това ние днешните поколения трябва да съхраним паметта и да сведем глави в едноминутно мълчание пред саможертвата им.", се казва в обръщението на Олег Цонев по повод 11 април.