/ Снимка: Майчина грижа

На 6 август тази година Женско благотворително дружество „Майчина грижа" ще навърши 150 години от своето основаване. В годината на този юбилей, една от обществено значимите каузи, с които дамите са се заели е изграждането на бронзова скулптурна композиция на известният габровски зевзек и композитор на фанфарна музика - Александър Керков.

Мястото е градинката пред сладкарница "Глинени гърнета". Автор на проекта е друг известен габровски скулптор Георги Балабанов, който дарява и самият проект. На 23 март, от 11 часа, в Художествена галерия „Христо Цокев", талантливи деца от музикалните школи и сдружения в града ни ще свирят за своите връстници, а гост ще бъде цигуларят Христофор Михайлов. Инициативата е организирана от ЖБД „Майчина грижа".

Събитието няма благотворителен характер, но картички с проекта на скулптурната композиция ще се продават на входа на залата. На Благовещение, 25 март, доброволци на Български червен кръст ще събират дарения за каузата пред църквите "Успение на Света Богородица" и "Света Троица". На Цветница, 20 април, младежите от Центъра за работа с доброволци към Община Габрово също ще организират събиране на средства за кампанията на ул. „Радецка".

Призоваваме всички габровци, тези, които помнят Керката и тези, които сега ще научат за него да подпомогнат Женското благотворително дружество в усилията им този известен габровец да не потъне в забрава и да има паметник, където хората да се снимат с усмивка до него.

Кой е Александър Керков?

Александър Недков Керков – Керката е една от емблемите на музикалния живот в Габрово от миналото. Той е първият български композитор на фанфарна музика. За времето от 1935 г. до 1947 г. той създава десет фанфарни музики в училищата на Габрово и околните села, които с право са наречени „ украшение и гордост на Габрово”.

Роден е на 18 август 1901 г. в Габрово. На четиринадесет години се премества в София при вуйна си Стефана Гюзелева. Иван Гюзелев – математик, физик, философ, народен представител в Първото Велико народно събрание, първи министър на просвещението е брат на майка му – негов вуйчо.

Завършва основното си образование в София и като доброволец постъпва в музиката на I-ви пехотен полк, а след това в симфоничния оркестър на маестро Георги Атанасов. През 1925 година завършва средния клас на Музикалната академия, където изучава виолончело и цугтромбон.

Младият Александър Керков  израства  в  среда, която го среща с композитори и оперни певци, които са известни имена от музикалния живот в България. Сред тях са дъщерите на Иван Гюзелев - Богдана Вулпе – първата жена оперен композитор, Олга Гюзелева – мецосопран, Донка Гюзелева – актриса и съпруга на Кръстю Сарафов,  маестро Георги Атанасов,  Панайот Пипков – композитор и капелмайстор, проф. Иван Цибулка и др.

През 1926 година се завръща в Габрово като свири в оркестри на немите кина „Майчина грижа” и Театъра. Основава духовата музика на Техническото училище „Д-р Никола Василиади” през 1930 година, а през 1931 година  -  оркестър „Джаз Керков”. Освен сериозен музикант,  Керков е  и голям шегобиец.  Невероятен успех са имали представленията на Габровското весело театро в които той е основен организатор.

Александър Керков  е композитор, музикант и музикален педагог, който посвещава целия си живот на младото поколение и музиката.  Създадените от него фанфарни музики, духови и джазови оркестри все още са мил и незабравим спомен за неговите възпитаници и почитатели.

Израз на интереса към личността на Александър Керков е книгата на Милка Берберова „Музикален етюд. Първият български композитор на фанфарна музика, Александър Керков” и двата филма „Вечният музикант”, създаден от Оскар Кръстанов и„Летете с Росинант” (2007 г.) на Георги Стоев - Джеки.

„Вечният музикант” е документален филм за Керков, който е получил „Златен ритон” (1980 г., Пловдив) и Специална награда на журито от фестивала Лил, Франция (1980 г.).

Александър Керков почива на 31.10.1987 г. в Габрово. Днес само по-възрастните габровци си спомнят за него като човека, продавал лотарийни билети и фишове на Тото 2, аранжирани с късметчета с оригинални  афоризми като: „Уважавай старостта, тя е твоето бъдеще”, „Всичко е вятър, само вятърът не е вятър” и други.