Д-р Трифонов:Хората с психични проблеми са лишени от  пряк достъп до системата
Д-р Трифонов:Хората с психични проблеми са лишени от пряк достъп до системата / netinfo
Хората с психични проблеми в Габровска област са лишени от пряк достъп до здравната система.Единственият начин те да  получат медицинска помощ е по линия на здравната каса или частен път. В региона не функционира психодиспансер и не се предоставят здравни услуги, финансирани от държавата. Това каза д-р Любомир Трифонов, който участва в семинар за журналисти, организиран от Областния съвет по психично здраве в Габрово.

Според него проблемът е преди всичко при хората с депресии или тревожни разстройства. „Едва 1% са болните от шизофрения, а при около 85% се срещат леки психични отклонения, които, ако не се лекуват адекватно могат да доведат до нещо по-сериозно”, каза още д-р Трифонов. По неговите думи различни институции продължават да изискват от гражданите бележки, че не се водят на учет като психично болни.

„Това е незаконосъобразно, тъй като изискването е отменено отдавна с нормативни документи. Освен това няма единна база данни, която да може да се ползва и да гарантира достоверност на издадения документ. Въпросът отново опира до пари,” коментира още д-р Трифонов.