Д-р Шандурков:Спешна помощ не е да разрешава междусъседски свади
Д-р Шандурков:Спешна помощ не е да разрешава междусъседски свади / netinfo
„Спешна помощ не трябва да се използва за разрешаване на роднински свади и междусъседски проблеми. Дежурните екипи са длъжни да реагират, когато се касае за лице, което представлява опасност за себе си или за околните". Това каза в интервю за Дарик директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Габрово д-р Георги Шандурков по повод възможността за спешно настаняване в психиатрия на хора с психични разстройства.


Той обясни, че няма никакви проблеми с настаняването им, в случаите, когато това е необходимо. Нуждата от лечение и хоспитализиране обаче се определя от специалист, а не от този, който е подал сигнала.


„Ако социалните работници, които бяха заплашени в средата на миналата седмица от афектиран и неадекватен млад мъж, бяха подали сигнал, щяхме да се отзовем. Вероятно те са преценили, че човекът не представлява опасност и по тази причина не са ни информирали”, добави д-р Шандурков. Той допълни, че в понеделник мъжът е дал съгласието си за постъпване в Психиатричната болница в Севлиево и вече е там.



Седмично по двама – трима души с психични разстройства транспортира Спешна помощ за настаняване в Севлиевската психиатрия. През януари по този начин са хоспитализирани седем лица.