Д-р Пехливанова: Всеки сам взема решение за себе си
Д-р Пехливанова: Всеки сам взема решение за себе си / Дарик Габрово
Д-р Пехливанова:"Всеки сам взема решение за себе си"
22012
Д-р Пехливанова:"Всеки сам взема решение за себе си"
  • Д-р Пехливанова:"Всеки сам взема решение за себе си"

"Все повече млади хора страдат от сърдечно-съдови заболявания. Най-младият пациент с инфаркт на миокарда в моята практика бе едва на 22 години", каза в интервю за Дарик д-р Милена Пехливанова - кардиолог в Националната кардиологична болница в София. Тя коментира, че рисковите фактори за тези заболявания са добре известни и всеки сам взема решение за себе си. „ Мъжете по-често страдат от болести на сърцето, както и хората с генна обремененост. Това са фактори, които не могат да бъдат променени. Но високото кръвно налягане, високия холестерол, начинът на живот - наднорменото тегло, обездвижването, стресът - могат. Захарният диабет също е основен рисков фактор", припомня тя.

Д-р Пехливанова работи в новооткрития сектор по инвазивна кардиология в Габровската областна болница. За първите 10 дни от началото на дейността му през него са преминали около 40 пациенти. На осем от тях са извършени интервенционни процедури, а четирима са насочени за кардиохирургия. По думите на д-р Пехливанова достъпът до сектора е лесен. „Всеки личен лекар може да насочи пациент за инвазивно изследване - хора със стенокардни оплаквания, клапан порок, с висок риск от коронарна болест".

Д-р Пехливанова и нейните колеги от Националната кардиологична болница в София - д-р Александър Доганов и доц. Пламен Гацов ще работят в габровския сектор по инвазивна кардиология няколко месеца като се редуват през две седмици. Очаква се след Нова година към тях да се присъедини и местен специалист. Известният белгийски кардиолог д-р Ги Хендрикс, който също бе тук през първата седмица след откриване на сектора, е обещал, че ще дойде отново в Габрово през следващата година за три месеца.

Цялото интервю с д-р Пехливанова в прикачения файл