Д-р Панов: Спешните кабинети трябваше да се създадат експериментално в една област
Д-р Панов: Спешните кабинети трябваше да се създадат експериментално в една област / Дарик Габброво, архив
Д-р Панов: Спешните кабинети трябваше да се създадат експериментално в една област
36142
Д-р Панов: Спешните кабинети трябваше да се създадат експериментално в една област
  • Д-р Панов: Спешните кабинети трябваше да се създадат експериментално в една област

 

Откриването на спешен кабинет, в който джипита ще дават нощни дежурства в Габрово, е възможно и напълно реално. За да се случи това, е необходимо да бъдат дадени конкретни отговори на няколко въпроса, счита председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари в областта и председател на РК на БЛС д-р Пламен Панов.

По неговите думи трябва да стане ясно първо - как, от кого и на какви периоди ще се заплаща, тъй като лекарите ще дават дежурства по график и ако финансирането е добро, няма да има проблем с намирането на кандидати. Второ - трябва де се отговори на въпроса какво ще се случи в градовете без такива кабинети, защото за малките населени места като Дряново, Трявна и дори Севлиево не се предвижда създаването им. Няма яснота и по отношение на здравно неосигурените - ще могат ли и те да разчитат на помощ в този кабинет. Засега не е уточнено още и дали отпадат домашните посещения при неотложните случаи.  

"Считам, че създаването на такъв спешен кабинет трябваше да се извърши експериментално в един регион за 6 месеца или година. Тогава щяха да се преценят плюсовете и минусите на идеята", каза д-р Панов. Според него подобен кабинет в Габрово може да бъде разкрит на територията на бившите поликлиники или в областната болница. Той ще е един и ще обхваща пациентите на всички общопрактикуващи лекари в общината.

Повече в прикачения файл