Д-р Иванов:Правата на пациентите не са защитени
Д-р Иванов:Правата на пациентите не са защитени / netinfo
Д-р Иванов:"Правата на пациентите не са защитени"
19250
Д-р Иванов:"Правата на пациентите не са защитени"
  • Д-р Иванов:"Правата на пациентите не са защитени"

За приемането час по скоро на закон за защита правата на пациентите апелира д-р Лъчезар Иванов - член на комисията по здравеопазване към Народното събрание. Според него в момента техните права не са защитени поради липсата на такъв нормативен акт.   

 

Д-р Иванов участва в кръгла маса по проблемите на здравеопазването и здравната реформа в България, организирана от ПП ГЕРБ в Габрово. По време на срещата бе изразено мнение, че многото болници не водят до качество на медицинската услуга.

 

Д-р Иванов съобщи, че в началото на годината броят на лечебните заведения в страната е бил 414. Голяма част от тях съществуват благодарение на 2-3 клинични пътеки, като се водят специалисти от други лечебни заведения. Да бъде създадена нова независима акредитационна комисия, която да оценява според 92 критерия за добра практика в медицината, а не както досега по 20, предлагат още здравните експерти на ПП ГЕРБ.

 

“След такава акредитация ще стане ясно колко болници ще останат", каза Лъчезар Иванов и прогнозира, че най вероятно техният брой ще бъде редуциран на 100.  По неговите думи хроничната липса на средства в болниците е факт, но влизат и доста пари под масата. “В сивия сектор се въртят 1,500 млрд.  лв. Парите в здравеопазването трябва да излязат на светло”, категоричен е д-р Иванов.

 

Повече в прикачения файл